Scroll or use arrow keys to navigate the site

Fota Bröllop Tips

Att fotografera ett bröllop är fantastiskt på många sätt. Du är delaktig i en dag som betyder otroligt mycket för brudparet och deras nära och kära. Det finns så många skrivna artiklar på nätet  men det bästa enligt mig är att öva , youtube och utbildning  🙂  
De första gångerna som du fotar bröllop, så kommer det att vara sjukt nervöst – men sedan kommer du in i det. De flesta bröllop ser någolunda lika ut, så det gäller bara att lära känna personerna och flyta med
– och att vara beredd. Ett tips som ni säkert redan hört tusen gånger, är att följa med en erfaren fotograf som assisten och se hur den personen jobbar.

Det svåra med bröllopsfotografi är ansvaret du har som fotograf, du är närvarande för att med din kamera lyckas fånga minnen från ett tillfälle som inte går att återskapa. Du måste vara skärpt för att inte missa något viktigt för du får ingen andra chans.!

För tips kolla även:Kolla även: 

Kamerabild’s Tips, Youtube, Digital Photography Scool

 

1. Träffa brudparet i god tid för att gå igenom deras önskemål. Har de hittat bröllopsbilder de gillar får de gärna visa dem.

Om det är din första bröllopsfotografering så kanske du känner brudparet personligen men om inte så se till att ha kontakt innan bröllopsdagen för att prata ihop er lite. Jag brukar alltid om möjligt träffa mina brudpar i person innan själva fotograferingen eftersom det underlättar under själva bröllopsdagen om man redan har setts en gång tidigare.

2. Möt brudparet där du ska fotografera dem. Välj ut platser, och titta också efter de mjuka skuggorna mellan solljuset och de djupa skuggorna.

Har du aldrig fotograferat bröllop tidigare så har du ju ingen portfolio som brudparet kan bekanta sig med och därmed så vet de ju egentligen inte vad det är för bilder de kan förvänta sig. Därför är det viktigt att ni hinner lära känna varandra lite grann och prata ihop er om förväntningar och önskemål. Vad vill de ha? Vad är ditt mål? Se till så ni ligger på samma sida

3. Skriv alltid avtal, också med vänner och familj. Pris, datum, plats, klockslag, antal bilder, allt ska framgå i avtalet.

4. Håll koll på histogrammet! Det är svårt att se på displayen ifall bilden blivit lagom ljus, särskilt i solsken. Histogrammet hjälper dig att se till att inte brudklänningen blir helt utfrätt eller de svarta frackarna inte blir helt igensotade.

5. Ta alltid med dig reservutrustning.

6. Fotografera i raw och minsta jpg. Då blir det enkelt att sortera bilderna samtidigt som du får bildfiler med högsta kvalitet.

Jag skulle alla gånger rekommendera att du fotograferar i filformatet RAW. Det betyder att dina bildfiler innehåller så pass mycket information att du i bildredigeringen kan rädda bilder som i fotograferingstillfället blivit för mörka eller ljusa. Detta är något som verkligen är nödvändigt då det under en bröllopsfotografering ganska ofta kommer tillfällen då du måste agera så snabbt att du kanske inte hinner få exponeringen alldeles rätt.

7. Även om du och brudparet kommit överens om naturliga och avslappnade bilder brukar mormor uppskatta de mer traditionella. Ta sådana också.

8. Börja enkelt så att brudparet slappnar av. Kom ihåg att det är brudparet som ger dig de bra bilderna, så styr dem inte för hårt. Låt det finnas utrymme för spontanitet.

9. Ta foton i helfigur och halvfigur, nära porträttbilder och detaljer, som på buketten och ringarna, samt den vanligaste tackkortsbilden i halvfigur. Pussbilder är också populära. Sedan är det fritt fram att vara artistisk.

10. Är det starkt solljus och vit kyrka kan du använda kyrkväggen som reflektor. Bilderna blir jättefina och människorna på bilderna får fin lyster i ögonen.

11.Ta det lugnt. Det blir inte större chans att lyckas om man stressar upp sig. Försök vara mycket närvarande och fokuserad så att du kan tajma de där blickarna och leendena i ögonblicket. Fånga känslorna hos både brudpar och andra, det är det hela bröllopet handlar om.

I början på min fotografkarriär stressade jag alldeles för mycket. I och för sig inte så underligt med tanke på allt ansvar du har som fotograf på ett bröllop men man tjänar absolut inget på att stressa upp sig. Tvärtom – ta god tid på dig. Hellre färre antal bilder där du tänkt igenom vad du ska göra än en hel drös med bilder som du ändå får slänga bort sedan. Tänk igenom situationen du har. Hur är ljuset (viktigast i alla lägen)? Vilken typ av bild vill du ta? Var är bästa platsen för att ta just den bilden? Jobba med olika vinklar utan att flytta omkring dig och brudparet för mycket. Få dem att slappna av genom att lugna ner dig själv. Om du får dem att slappna av så kommer du kunna ta många fler fina bilder. Titta ordentligt i sökaren innan du knäpper av bilden. Var noga med att inte kapa av kroppsdelar som du egentligen vill ha med. Försök att se till att du håller kameran rakt eller så snett som du vill hålla den. Var noga med att ha koll på exponeringen. Jag exponerar nästan alltid efter högdagrarna, det vill säga de ljusa partierna i bilden. Jag vill absolut aldrig överexponera ansiktet och helst inte den vita klänningen heller. Ibland måste vissa delar i bilden bli överexponerad för att ansiktet ska bli bra och det är helt ok. Detta är vanligt vid t.ex. motljusbilder. Men som sagt – se alltid till att du inte får utfrätta partier i ansiktet. Kompensera ljuset i kameran eller flytta personerna så att ljuset faller på ett bättre sätt. Stressar man för mycket så missar man lätt någon av dessa saker.

Sen är det bara att öva, öva och öva!

Lyckat till!

Allan Balkanberg

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

 

Let's get in touch

*

*

*


Kontakta mig

Ingen fråga är för liten eller för stor. Hör av dig och diskutera med mig på telefon eller mejl. Eller varför inte över en kopp god kaffe i våran studio.

Address: Mellangårdsvägen 3 31150 Falkenberg
Mobile: (+46) 0700185133
Email: info@unikfoto.se

Copyrighted Image Allan Balkanberg